De narcist ontmaskerd - Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken'De narcist ontmaskerd' beschrijft het narcisme van de essentie tot aan de complexe stoornis psychopathie. Met de informatie probeert men uit te leggen wat narcisme inhoudt zodat je mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis leert te herkennen. Ook leer je om jezelf beter te wapenen tegen destructieve relaties met een narcist. Hiervoor is 'De narcist ontmaskerd' zeer geschikt!

Voor de meeste mensen en zelfs voor bijvoorbeeld psychiaters, psychologen, rechters en hulpverleners, kan narcisme ontzettend moeilijk te herkennen zijn, speciaal wanneer je niet weet waarop je moet letten. Begrijpen wat een narcistische stoornis inhoudt kan je helpen om verstandigere keuzes te maken, zowel in relaties, werk, als in de politiek.

Waarom over narcisme

De reden voor deze website is het gebrek aan informatie over de narcistische persoonlijkheidsstoornis. De informatie over het narcisme in het Nederlands is erg beperkt. Deze site probeert uitleg te geven over de basisbegrippen van narcisme en de verschillende opties en strategieën die je kunt toepassen bij het herkennen van narcisten in het dagelijkse leven.

In het beste geval, zullen narcisten je ergeren, in het ergste geval kunnen ze gevaarlijk zijn, maar meestal worden ze niet geïdentificeerd, gediagnosticeerd en zelfs zwaar onderschat!

Alles wat wordt besproken op deze site is afkomstig uit persoonlijke ervaring en inzicht, tenzij anders aangegeven. Hier vind je veel voorbeelden van narcistische gedrag en leer je waarom normaal gedrag geen resultaat oplevert bij narcisten. 

Diagnose en herkenning

De inhoud van deze website is niet bedoeld als vervanging van professionele hulp en begeleiding. Ik wil je ook ontmoedigen om dit te gebruiken voor diagnostische of therapeutische doeleinden. De officiële diagnose van de narcistische persoonlijkheidsstoornis kan alleen worden gesteld door professionals die speciaal opgeleid en gekwalificeerd zijn om narcisme te herkennen en zelfs dan is het niet eenvoudig.

Indien je geen psychiater of psycholoog bent, kun je dus geen diagnose stellen. Toch kun je na wat je op deze website hebt gelezen, het gevoel hebben dat je er gewoonweg niet naast kunt zitten...

Veel mensen die uiteindelijk lezen over de herkenbare situatie worden overweldigd. Misschien twijfel je nog en is er geen officiële diagnose. In ieder geval kun je dan hier lezen hoe je het gestoorde gedrag van een narcist herkent en hoe je je tegen een narcist kunt beschermen.

Uiteindelijk gaat het niet om het etiketje narcist wat iemand wel of niet krijgt, het gaat erom hoe jij je erbij voelt. Of je nu omgaat met iemand die alleen wat narcistische trekjes vertoont, of iemand die een zware persoonlijkheidsstoornis heeft. 

Missie

De missie is duidelijk, met de artikelen probeert deze website in te spelen op de grote behoefte aan meer informatie over narcisme, wetende dat het slechts een druppel op de gloeiende plaat is.

Dit is een site ter informatie, niet om te provoceren of gestoorde persoonlijkheden te verketteren. Niet alle narcisten zijn schurken, noch helden, het zijn mensen met een (ernstige) stoornis. Mensen die deze stoornis hebben veroorzaken vaak veel problemen, niet alleen voor zichzelf maar ook voor de omgeving. De bedoeling van deze site is dat je narcisme gaat (h)erkennen.

Ik weet dat er voor veel vrouwen/mannen, die worstelen om te overleven in of na een relatie met een narcistische partner of ouder, nog weinig hulp bestaat. Ik hoop dat deze website ook een bijdrage zal leveren, aan therapeuten, professionals en instanties die het kunnen gebruiken voor hun studie, om het narcisme eens van een andere kant te belichten...

Toelichting

In de beschrijvingen van de narcistische persoon, gebruik ik het voornaamwoord "hij", om het omslachtige "hij/zij" en "zijn/haar" te vermijden.

Narcisme nader bekeken