Narcisme persoonlijkheidsstoornis of kenmerk
- Details
- Geschreven door Mjon
In de DSM-5, de nieuwe ´bijbel´ voor professionals in de geestelijke gezondheidszorg, zal narcisme niet langer worden omschreven als een persoonlijkheidsstoornis. Voorheen werd een narcist als iemand met een persoonlijkheidsstoornis, in de DSM omschreven met kenmerken als: een diepgaand patroon van grootheidswaan, behoefte aan bewondering en een gebrek aan empathie.
Teleurgesteld en verbijsterd was ik over dit voornemen om de narcisme te schrappen uit de lijst van persoonlijkheidsstoornissen. Toen ik dit bericht voor het eerst las, zat ik midden in het proces van het schijven van een boek over narcisme en relaties. Onnodig om te zeggen, dat het schrappen van de narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) door de professionals me dus ernstig verontruste. Ik heb zelfs overwogen de term 'narcisme' dan ook maar te laten vallen en te vervangen... Tja, te vervangen door wat?
Kenmerk psychopathie
Narcisme zal in de nieuwe DSM genoemd worden als één van de eigenschappen van de anti-sociale persoonlijkheidsstoornis / psychopathie. Ter verduidelijking; de 'Psychopathische Persoonlijkheid' was de diagnostische term die decennia lang gebruikt werd, totdat de term 'Sociopathische Persoonlijkheid' werd gebruikt. Later werd de term 'Sociopathische Persoonlijkheid' weer veranderd in 'de Antisociale Persoonlijkheid' en dit is nu weer veranderd in 'de Antisociale Persoonlijkheidsstoornis' en de 'Narcistische persoonlijkheidsstoornis.'
De DSM gaat dus weer terug naar de oude termen. Dit ondersteunt het idee, dat de scheidslijn tussen narcisten en psychopaten veel dunner is dan sommigen eerder hadden gedacht. De eigenschappen en het gedrag van psychopaten, laten veel kenmerken en gedragingen zien die ook in narcisten kunnen worden gevonden.
De DSM stelt nu vast, dat narcisme een kenmerk is van psychopathie en de anti-sociale persoonlijkheidsstoornis. Het narcisme is daarom ongetwijfeld asociaal - maar al het antisociale is daarom nog niet narcistisch. Integendeel, de psychopaat heeft niet altijd de narcistische, charmante kenmerken. Door narcisme te schrappen vergeet de DSM hun sterke punten.
Een narcist is niet iemand die lijkt op een psychopathisch monster, of iemand die je aan het uiterlijk zou kunnen herkennen. Extreem narcisme kan goed verborgen liggen onder een uiterlijk prima functionerend persoon en tegelijk enorm destructief zijn. Narcisten spelen subtiele, psychologische spelletjes die op de lange termijn echt dodelijk kunnen zijn voor de psyche van de personen om hen heen.
Waarom schrappen?
Of de professionals het nu wel of niet registreren in 'hun bijbel', narcisme is wat het is. Ik ben er van overtuigd dat vasthouden aan de ware betekenis van het woord belangrijk is. Het zal dan ook mijn plannen om erover te schrijven niet veranderen. Mijn argumenten komen hierop neer:
- Er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat NPS bestaat. Dus waarom schrappen?
- Het is niet goed voor de geloofwaardigheid op het gebied van persoonlijkheidsstoornissen om allerlei diagnoses te schrappen, alsof wat er de afgelopen dertig jaar is gediagnosticeerd en behandeld, onzinnig is.
- Mijn ervaring is, dat het van groot belang is voor de omgeving - om het inzicht te krijgen - dat ze te maken hebben met iemand met een stoornis. Het helpt te begrijpen van wat er mis is met die ander. Namelijk, dat de hele persoonlijkheid van de narcist is een grote leugen is.
Persoonlijkheidsstoornis
In de psychiatrie zijn er verschillende theorieën over verschillende persoonlijkheidsstoornissen, ook over dezelfde term, zoals over narcisme. Klachten en symptomen van patiënten zijn vaak vaag, complex en onsamenhangend en de diagnose en de ernst ervan hangt sterk af van wie de behandelaar is. De voorwaarden voor een stoornis, zijn in de loop der tijd en tussen culturen steeds veranderd. Zo zijn er steeds verschillen in de definities voor de beoordeling en classificatie van de stoornissen.
Over het algemeen kun je zeggen dat een persoonlijkheidsstoornis is gerelateerd aan:
a. het onvermogen om positieve verandering te ondergaan;
b. het onvermogen te groeien als persoon met een authentieke, emotionele en geestelijke diepgang;
c. het onvermogen om een diep inzicht te hebben over negatief gedrag en de invloed die dit heeft op anderen.
Er is nogal wat controverse en onenigheid over, binnen de psychiatrie, dus weet ik niet of de NPS in of uit de definitieve versie van de DSM-V gaat. Ik hoop dat ze besluiten NPS als een persoonlijkheidsstoornis te blijven identificeren. De narcisten zelf kan het niet schelen ze zullen het niet eens merken. Maar hun slachtoffers hebben het nodig om serieus genomen te worden en om te kunnen te herstellen van de onrust die deze mensen in hun leven hebben veroorzaakt.
Je kunt de narcistiche stoornis wel uit de DSM halen, maar daarmee haal je het narcisme nog niet uit de mens!