De narcist ontmaskerd

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken

7 Stappen om jezelf te bevrijden van narcistisch misbruik

Wanneer je jezelf bevrijd uit de gevangenis en macht die de narcist in jouw leven op je had en van de pijnlijke herinneringen die je dag na dag lijken te achtervolgen, is het fijn en handig om jezelf wat handvatten te geven.

Toen ik door de fase ging van het verbreken van de relatie met de narcist en de illusies en schijnwaarheid afbrokkelden, had ik niet de energie om ook maar iets te doen. Ik wilde alleen maar liggen en doodgaan.
Dit is een normale apathische reactie na al de vernederingen en krenkingen die horen bij narcistisch misbruik.
We voelen ons eenzaam, waardeloos en onze levensenergie is uitgeput.
De pijn van afwijzing en ongeloof is intens. We willen de pijnlijke waarheid niet geloven dus we maken onszelf van alles wijs om onszelf beter te voelen.
Maar jezelf vasthouden aan alles wat je jezelf wijs maakt, zal je op lange termijn alleen maar rotter doen voelen.
Misschien heb je weleens gehoord van de Bijbelse uitdrukking: De waarheid zal je bevrijden!
Hoe langer we blijven vasthouden aan de ontkenning, hoe langer de pijn zal duren.
Hoe sneller we de waarheid van onze situatie onder ogen willen zien, hoe sneller we voorbij kunnen gaan aan de illusie waarin we leefden met de narcist en hoe sneller we een leven kunnen gaan leiden dat echt is, soms zelfs voor het eerst in ons leven!

Wanneer we leven in de narcistische illusie is ons leven gebaseerd op leugens.
We nemen meer en meer afstand van onze werkelijkheid en voegen ons steeds meer in de realiteit van de narcist. Zo wordt beetje bij beetje ons leven verwoest.
Wanneer onze energie is uitgeput zijn we niet langer bruikbaar en niet meer waardevol voor de narcist.
Zij zullen ofwel een soort vakantie van ons nemen om ons tijd te geven voor het aanvullen van energiereserves of ze zullen ons gewoon helemaal verlaten voor een meer krachtige bron van het aanbod. Ze vinden het niet altijd nodig te wachten tot jouw energie weer is aangevuld.
Een narcist haat zwakheid en hoe meer jij aan kracht verliest hoe meer jij het toonbeeld wordt van zwakheid.
Jouw zwakheid geeft hem meer brandstof en munitie voor de aanval tegen jou, of dat nu fysiek, emotioneel of psychisch is.
Maar de waarheid is juist dat de narcist de zwakke is.
Hij is de enige die, indien de waarheid wordt verteld, een ongelooflijk laag gevoel van eigenwaarde heeft en hij heeft zichzelf de meesterlijke kunst van projectie aangeleerd om te kunnen overleven.
Dit betekent dat hij zijn eigen zwakheid, onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen ontkent en deze verborgen gevoelens naar buiten richt op de mensen het dichtst bij hem. Als hij zichzelf haat, zal hij bij jou iets vinden wat hij eventueel van jou kan haten.
Tegen de tijd dat de relatie uiteen valt, lijkt het alsof hij alles aan je haat.
Maar de waarheid is, nogmaals, dat hij jou niet beter kent dan dat hij zichzelf kent.
Je bent een fictief karakter in zijn hoofd die hij gebruikt om zijn verborgen delen op te projecteren.
Als ik je een omschrijving kan geven van het slachtoffer van narcistisch misbruik, dan kan ik zeggen dat zij een omgekeerde narcistische persoonlijkheid is.
Dit betekent dat de narcist binnen een bepaald tijdsbestek al zijn zelfhaat en zwakheid geprojecteerd heeft op het slachtoffer totdat ze gaat geloven dat dit is wie zij is.
Ze heeft beetje bij beetje, stukje bij stukje zichzelf weggeven in ruil voor de donkere innerlijke wereld van de narcist.

Ik heb zojuist de film “The Sin Eater” gekeken.
Een Sin Eater was een oude Keltische traditie waar een lid van de gemeenschap de rol kreeg toegewezen om een zondebok aan te wijzen die betrekking had op de zonden van de mensen in de gemeenschap die stierven en zo te kunnen beschikken over een passage in het zuivere leven na de dood.
Slachtoffers van narcisme hebben zonder te weten die rol van Sin Eater toegewezen gekregen voor de narcist.
Hij gebruikt zijn slachtoffers als een zondebok om al zijn zonden bij te dumpen of om alles te dumpen waarvan hij ontkent dat het zichzelf betreft.
Na een bepaalde periode worden de slachtoffers van narcisme zwaar beladen met deze zonden en projecties en hoe zwaarder beladen zij worden hoe meer de narcist van ze gaat walgen.
De laatste daad die hij uitvoert is als de narcist zijn laatste zonden dumpt bij de zondebok en haar er dan uitgooit als totaal waardeloos en opgebruikt.

De narcist gaat verder met een nieuwe frisse start met een nieuw persoon en jij wordt achtergelaten als het offer.
In Bijbelse tijden werd een lam of geit gebruikt voor de rijken om hun zonden daarop te dumpen. Zodra ze hun zonden op de geit of lam hadden overgedragen werden die beestjes, afhankelijk van de traditie, gedood of weggejaagd.
Het gebruik van een zondebok is een oude traditie die nog steeds leeft in onze maatschappij.
Mensen met drugs en alcoholproblemen zullen vaak mensen die dichtbij hen staan gebruiken als zondebok.
Dit voorkomt dat ze worden geconfronteerd met hun eigen verslavingen.
Iemand met een narcistische persoonlijkheidstoornis wil niet geconfronteerd worden met zijn stoornis dus projecteert hij deze op iemand die het dichtst bij hem staat.
Hij doet dat totdat de persoon in kwestie zo behoeftig wordt in de gedachte van de narcist dat hij niet eens weet wat hij eigenlijk aan het doen is met deze persoon.
Hij kan geen verantwoordelijkheid nemen voor de complexheid van deze wereld.
In zijn hoofd ben jij de complexe en is hij degene die recht heeft op een beter leven met iemand die meer toereikend is.

In veel gevallen zullen de slachtoffers eerder weggaan dan de narcist, dit komt door de overlevingsdrang. Slachtoffers weten intuïtief dat het beter is om te vertrekken willen ze hun eigen leven nog kunnen redden.
Intuïtief voelt ze aan dat ze de zondebok is en dat ze hard moet rennen voordat het laatste offer wordt gedaan.
Ik praat hier metaforisch. Een paar narcistische personen zijn in feite moordenaars.
Ze zijn een soort van zielverkrachters. Ze zijn erop uit om je energie op te slurpen totdat er niets meer op te slurpen valt.
Je hebt nog wel je fysieke lichaam, maar dat is waarschijnlijk al totaal uitgeput.

Tegen de tijd dat je je realiseert wat er met je is gebeurd is het eigenlijk al te laat.
Jij bent, bij wijze van spreken, al weg, je hebt het beste van jezelf al weggegeven.
Maar ik kan je vertellen dat je jezelf weer terug kunt vinden. Het is nog niet voorbij, het is nog niet te laat. Het is niet de narcist die je terug wilt, het is jezelf!
Helaas, de meerderheid van de slachtoffers zijn geobsedeerd door de narcist, en leven in de volle overtuiging dat ‘t hem is die ze missen.

Het is moeilijk te begrijpen voor het slachtoffer dat ze in feite zichzelf mist.
De stappen waar ik het hier over ga hebben zijn stappen die jou een goede manier bieden om je te ontdoen van de identiteit van de narcist en om te herstellen van wat is verloren.
Lees iedere stap rustig door en laat het effect in je leven toe, je zult bijna direct een verandering merken.

U bevindt zich hier: De narcist ontmaskerd | Bevrijden