De narcist ontmaskerd

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken

Dominique Strauss-Kahn en kwaadaardige eigenliefde

Het voormalig hoofd van het IMF, Dominique Strauss-Kahn heeft recht op het vermoeden van onschuld tot zijn schuld bewezen is. Maar, indien hij werkelijk een poging heeft gedaan om het kamermeisje te verkrachten dan is zijn wangedrag in overeenstemming met wat je vaak ziet bij narcistische psychopaten. Laten we, om dit beter te begrijpen eens kijken naar het overeenkomstige gedrag van narcisten in dit soort posities.
 
Narcisten in machtige posities vertonen een aantal gezamenlijke kenmerken met de volgende verschijnselen:
 
1. valse charme en de illusie onweerstaanbaar te zijn
2. het idee van almacht 
3. overtuigd van hun immuniteit en blind voor de consequenties van hun wandaden.
 
Valse charme
 
Narcisten zijn er vaak van overtuigd dat mensen hen onweerstaanbaar vinden. Hun nimmer aflatende charme is een onderdeel van het valse perfecte imago. Dit is wat ze tot een "Narcistische Psychopaat" maakt. In het kort: dit soort psychopaten zijn ervan overtuigd dat ze uniek zijn en dat zij recht hebben op een speciale behandeling door anderen. Ze zetten hun charme in om iedereen die toevallig dicht bij ze staat te manipuleren en te misbruiken.
 
Almacht
 
Ze geloven in hun almacht en denken dat ze alles kunnen doen wat zij willen. Wat narcisten doen, hangt af van wat zij met hun gebrekkige geweten kiezen om te doen. Voor hen bestaan er alleen inferieure tegenstanders. Wanneer het "universum" hen niet op magische wijze in hun onbegrensde fantasieën tegemoet komt, doen zij zelf met hun grillen en wensen wat zij willen.  
Bij narcisten staat, net als bij kinderen, hun magisch denken centraal. Vooral als zij zich almachtig voelen. Als ze voelen dat er iets is, wat zij willen zijn zij ervan overtuigd dat zij daar recht op hebben. Diep verzonken in hun grootheidswaanzin, zullen zij hun handelingen daarop afstemmen. 
 
Immuniteit
 
Met hun grote invloed op de mensheid, op hun bedrijf, hun land en op anderen zaken, hebben ze geleerd om hun menselijke omgeving perfect te manipuleren. Ze geloven echt dat ze er "altijd mee wegkomen". Straf is voor gewone mensen. Narcisten vinden dat ze boven de wet staan. Ze zijn in het bezit van buitensporige capaciteiten om te charmeren, te overtuigen, te verleiden en te manipuleren. Het zijn begaafde redenaars en in veel gevallen zijn ze sterk in een bepaalde richting goed ontwikkeld. Ze draaien op hun intellect en missen het begrip van emoties.  
 
Onkwetsbaarheid
 
Wat in het geval van DSK en in andere gevallen blijkt is, dat narcisten een gevoel van persoonlijke onkwetsbaarheid over zichzelf creëren. De enige manier om die onoverwinnelijkheid echt te testen, is door het nemen van risico's. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is zo ongeveer wel het bekendste voorbeeld van deze planeet. Zijn corruptie en fiscale fraude is alom bekend, maar het meest spectaculaire is wel dat hij seks had met een minderjarige prostituee en vervolgens zijn macht gebruikte in een poging de zaak in de doofpot te stoppen.
Net als Berlusconi, wordt Strauss-Kahn nu geconfronteerd met een reeks van gênante onthullingen over andere gedragingen in het verleden. Seksuele verslavingen en disfuncties zijn slechts een van de vele uitingen van narcisme. Het zijn mensen waarbij een gezonde dosis verstand en nederigheid ontbreekt.
 
Misbruik
 
Narcisten voelen zich vaak aangetrokken tot beroepen waarin ze beroemd en machtig zijn. In deze posities komt de narcist tot bloei. Toch voldoen niet alle narcisten aan het stereotype van de beroemde, aantrekkelijke, verwende en egocentrische individu. Narcistisch misbruik, waaronder verkrachting, komt ook voor in een huiselijke omgeving. Hierbij gaan narcistische psychopaten vaak op een stilzwijgende en bijna ondoorzichtige manier te werk, zodat ze ook bijna nooit gediagnostiseerd worden.
 
Wolf in schaapskleren
 
Helaas zijn deze types de 'wankele pijlers' van de samenleving geworden en delen ze de macht en het geld wat rond gaat in de wereld. Ze zijn een direct gevaar voor de wereldeconomie en kunnen hele bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten. Toch verwerven ze keer op keer weer stemmen, aanzien en macht op grond van hun positie in de samenleving, hun charisma en manipulatie of hun vermogen om zondebokken voor hun fouten te zoeken.
Dergelijke situaties zijn niet bevorderlijk voor de samenleving, het is destructief voor de economie en het individuele en algemene welzijn. Zelfs de meest evenwichtige persoon, die intensief omgaat met een narcistische persoon, komt al snel in staat van totale verwarring. Niet alleen personen maar ook landen, bedrijven en organisaties komen steeds weer in de problemen door het buitengewoon geniepige en manipulatieve gedrag van deze 'wolf in schaapskleren.'
Voor de meeste mensen is het gedrag totaal onbegrijpelijk, vooral van iemand in een positie met macht en gezag zoals Dominique Strauss-Kahn. Toch is er een verklaring voor deze personen, ze leiden aan een verborgen persoonlijkheidsstoornis. Hoe lang geven wij als gezonde weldenkende mensen deze destructieve types nog de macht? Of zullen we ze eindelijk gaan zien voor wat ze werkelijk zijn: gestoord.
U bevindt zich hier: De narcist ontmaskerd | Dominique Strauss-Kahn en kwaadaardige eigenliefde