De narcist ontmaskerd

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken

Feiten en cijfers

Een narcist is iemand met een ernstige persoonlijkheidsstoornis. De term stoornis geeft het al aan, er is een afwijking in de persoonlijkheid. Iemand gedraagt zich anders, dan wat men als 'normaal' beschouwt. Aan de ene kant geeft dit meteen ook een tegenstrijdigheid aan, wie bepaalt immers wat normaal gedrag is? Om die reden is het misschien beter om te spreken van gedrag dat schadelijk is. 

Tot voor kort werd gedacht dat slechts ongeveer 1% van de bevolking een NPS had. De meest recente schattingen laten echter een heel ander beeld zien. Hieruit blijkt dat ongeveer 6,2% van de Amerikaanse bevolking de narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft, en zelfs 9,4% in de leeftijdsgroep van 20-29 jaar (Journal of Clinical Psychiatry, 2008).
 
De omvang van het probleem is groot, ook in ons land. Een snel rekensommetje: 1650000 inwoners x 7 % leert ons, dat er misschien wel 1 miljoen Nederlanders een narcistische stoornis hebben. Velen van hen trekken een spoor van verwoestingen. Niet alleen in relaties, maar ook bij kinderen, op de werkvloer en in de maatschappij.
 
Vrouwen hebben deze stoornis ook, maar narcisme wordt meestal geïdentificeerd bij mannen. Dit komt omdat vrouwen meer geneigd zijn om een Borderline stoornis te ontwikkelen.
 
Narcistische tijd
 
De kracht van buitensporig narcisme neemt snel toe. Narcisten in hoge posities lijken populairder dan ooit, waardoor ze steeds meer macht krijgen. Dit is mede het gevolg van de huidige tijdsgeest, waarin alles draait om economie, individuele prestaties en successen.
 
Naar mijn mening, kun je narcisme constateren in het volledige gamma van het menselijk denken en gedrag. Een samenleving die op de hoogte is van de destructiviteit van dit narcistisch denken en doen, kan zich positiever ontwikkelen.
 
Onbekendheid narcisme
 
Waarom is deze verwoestende stoornis niet bekender? Hiervoor zijn verschillende redenen te bedenken:
  • De diagnose Narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) is nog niet zo lang opgenomen in de lijst van persoonlijkheidsstoornissen;
  • Een narcist zal niet snel in therapie gaan, er is tenslotte niets mis met hem;
  • De diagnose als zodanig wordt nogal eens gemist. Een persoonlijkheidsstoornis komt meestal met verslavingen en dan wordt daar de focus op gelegd;
  • Door de geweldige manipulatie van de narcist ontstaat al snel een beeld van de charismatische man, ook in de media. De narcisten die in beeld komen, worden daardoor vaak afgeschilderd als helden.
  • Er is geen effectieve behandeling voor NPS dus valt er zowel in de psychiatrie als in de farmaceutische industrie nauwelijks iets te verdienen aan narcisme. 
Dummies en specialisten
 
Veel psychologiesites besteden niet eens aandacht aan de stoornis. Hiermee brengen ze de omgeving van narcisten in de problemen. Probeer maar eens te zoeken naar informatie over het misbruik, opties om jezelf te beschermen of strategieën om er mee om te gaan... Dit is namelijk nog niet zo simpel.
 
Ook de gemiddelde therapeut helpt de omgeving van narcisten vaak niet. Ten eerste zijn de meeste therapieën vrij standaard en werken niet voor slachtoffers van narcisten. Ten tweede is de meest basale - laat staan de meest essentiële- informatie die nodig is voor het herkennen van problemen met narcisten vaak niet aanwezig. Het ontbreekt vaak nog aan informatie in de studie materialen voor psychologie.
 
Onderzoekers, therapeuten en specialisten kunnen veel van de ervaringen van de omgeving van narcisten leren. De waarnemingen van de mensen in de omgeving van narcisten zullen zo in de toekomst hopelijk ook tot verdere onderzoeken kunnen stimuleren.
 
Kennis is macht
 
Een narcist leren herkennen is niet moeilijk. Het valt hoe dan ook te leren en daar hoef je geen psychiater voor te zijn. Wel zal je moeten weten wat de kenmerken van narcisme zijn. Kennis is macht, wanneer je met een narcist te maken hebt en die kans is groot. Ook in jouw omgeving zijn er personen met een narcistische stoornis. Het komt veel vaker voor dan je denkt en meestal dichterbij huis dan je verwacht!
 
Het is belangrijk om wakker te worden en om de waarheid over narcisme te zien. Extreem narcisme kan op het persoonlijke, maatschappelijke en zelfs wereldwijde vlak een vernietigende uitwerking hebben. Gelukkig zijn er mensen die authentiek genoeg zijn om de waarheid te zien - de waarheid over de destructiviteit van narcisme...
 
Blijf bij jezelf en blijf alert!
U bevindt zich hier: De narcist ontmaskerd | Feiten en cijfers