De narcist ontmaskerd

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken

Herstellen van narcistisch misbruik

Wanneer je jezelf bevrijdt van de macht die de narcist in jouw leven op je had, is het noodzakelijk om je te realiseren dat je door verschillende fases van herstel gaat. Kennis van narcisme en inzicht in zijn motieven en de patronen helpt enorm in het proces. Leer je emoties beter begrijpen door inzicht te krijgen in de verschillende fases van herstel.

Tegen de tijd dat je je realiseert wat er met je is gebeurd is het eigenlijk al te laat. Jij bent, bij wijze van spreken, al weg, je hebt het beste van jezelf al weggegeven. Maar ik kan je vertellen dat je jezelf weer terug kunt vinden. Het is nog niet voorbij, het is nog niet te laat. Het is niet de narcist die je terug wilt, het is jezelf!

Het leven wordt beter!

Als je door de eerste fase gaat van het verbreken van de relatie met de narcist, heb je waarschijnlijk niet de energie om ook maar iets te doen. Dit is een normale apathische reactie na al de vernederingen en krenkingen die horen bij narcistisch misbruik. Je voelt je eenzaam, waardeloos en je levensenergie is uitgeput. De pijn van afwijzing en ongeloof is intens. Op de weg in het herstel zijn de eerste weken ondraaglijk en leef je echt van uur tot uur. Maar slechts in korte tijd, ga je je beter voelen! Enkele goede dagen, sommige slecht. Het is een proces dat een tijd duurt. Maar je lichaam begint te genezen en de ergste symptomen gaan langzaam weg.

De fases van herstel na narcistische misleiding:

1) De bodem fase

Dit is wanneer je eindelijk de bodem van de put bereikt hebt als gevolg van de ervaringen met een narcist.

2) De bewustwording fase

Dit is wanneer je antwoorden krijgt op de vragen die je teisterden. Je weet wat het is. Je begint aan een onderzoek en leest alles wat je kunt vinden over narcisme. Je gaat je meestal beter voelen, omdat je het weet, maar het gevoel van verraad begint je ook te raken. Helaas, begin je ook te voelen hoe boos je op jezelf bent, omdat je het zo lang hebt laten doorgaan.

3) De woedende fase

Dit is wanneer het volledige effect van de hel waar je doorheen ging duidelijk is geworden. Woede is ongemakkelijk, maar ik denk een noodzakelijke stap naar genezing. Het is als een uitbarstende vulkaan, het moet eruit. Als je niet de woede eruit laat, in dit stadium, blijf je voor een langere periode in deze fase vast zitten. Boosheid maakt plaats voor verdriet. Het is de droefheid van het gevangen prooi, een angst gemengd met een acute depressie. Het gaat om een onvermogen om je op iets te verheugen, onvermogen om te genieten, om plezier te ervaren, of betekenis te vinden. Het is een verlammend gevoel, dat alles met een grijze sluier van willekeurigheid bedekt. Het ziet er allemaal zinloos en leeg uit.

4) De actie fase

Dit is wanneer je begint te leren om je leven effectief in te richten met de nieuw verworven kennis en het maken van nieuwe beslissingen in het leven. Dit is ook de periode waar je begint te leren de technieken in de praktijk toe te passen, over hoe jezelf te beschermen tegen de narcist. Dit is de fase waarin je een aantal besluiten neemt over echtscheiding, verhuizing, anderen banen, en veranderingen in levensstijl.

Dit is ook een tijd van grote onrust, omdat de narcist meestal weet dat de "het op is". De Narcist zal vechten om je terug te winnen. Dit is een cruciale fase in het herstel, want het is in dit stadium dat de narcist ook zal proberen om "met charme" je terug te krijgen. De narcist kan een stalker worden in dit stadium. Het is het beste zo weinig mogelijk contact te hebben met de narcist. Het is ook de tijd om te blijven leren over hoe jezelf te beschermen en je verder te concentreren op jezelf en je herstel.

5) De opbouw fase

Dit is wanneer je vertrouwd bent met de kennis, van hoe om te gaan met de narcist, wanneer je begint om jezelf te vergeven, waar je je beter begint te voelen over jezelf en je vaardigheden. Je bent actief aan het plannen van de toekomst, om jezelf weer te kennen, en je merkt hoe veel beter fysiek en emotioneel je je voelt zonder de aanwezigheid van de narcist. De mist van narcisme is enigszins opgetrokken en je begint je zelfvertrouwen terug te krijgen. Terwijl dit gebeurt, ondervind je nog steeds de gevolgen van het verleden, maar nu in etappes, het lijkt of het komt en gaat in cycli, die afnemen in intensiteit en tijd. Dit geeft ruimte en gelegenheid voor geleidelijke aanvaarding en hernieuwde activiteit.

Als de narcist weg is zal hij een leegte achterlaten met nog steeds pijn en de naweeën van spijt en hoop, maar over het geheel genomen, wordt de narcist omgezet in een verhaal, een symbool, een andere levenservaring. Hij is niet meer de persoon in je leven en je koestert geen illusies over het eenzijdige en onrechtmatige karakter van de relatie of aan een verlenging ervan.

6) De spiegel fase

Niet iedereen gaat door deze fase, het is een persoonlijke beslissing. Dit is wanneer je het narcistengedrag terug gaat spiegelen op hen, effectief en afschrikwekkend! Het staat je toe om de woede terug te projecteren op de persoon die het veroorzaakt. Het is effectief in het afschrikken van de narcist, maar soms duurt het veel sessies van "spiegelen" voor de koppige narcist "het snapt". Helaas voor vele slachtoffers, zijn veel narcisten niet bereid te accepteren dat het voorbij is en ze zullen voortdurend proberen om terug te keren en onder de huid van de slachtoffers te kruipen, met behulp van schuld, angst, medelijden, bedreigingen, geweld en financieel misbruik.

Veel narcisten blijven terugkomen voor meer "narcistische voeding"... Hoe je omgaat met de narcist in deze fase, zal afhangen van hoe lang deze fase duurt. Als je, zelfs voor een ogenblik de narcist ENIGE voeding geeft door het tonen van kwetsbaarheid, medelijden, angst of verwarring, dan zet het je weer een paar stappen terug en moet je de weg opnieuw bewandelen. Deze cyclus kan zich vele malen herhalen.

7) De realisatie en apathie fase

Zodra je op doeltreffende wijze alle middelen van communicatie met de narcist zo efficiënt mogelijk hebt weten te blokkeren, jezelf hebt beschermd zo veel als je kunt, je kennis hebt verworven en het vertrouwen in jezelf hebt terug gevonden, dan bereik je een stadium van realisatie. De realisatie dat er niets is, dat je had kunnen doen om de nachtmerrie die je hebt meegemaakt te voorkomen. Je start met zoeken naar effectieve manieren om je leven en je werk invulling te geven. Op naar de nieuwe toekomst en je sluit de deur van de narcist. De meest effectieve manier die ik heb gevonden om dit te doen is door apathie te veinzen. Apathie werkt. Het vereist zeer weinig werk. Je toont geen uiterlijke emoties meer ten aanzien van de narcist, die eeuwig lijkt te proberen om opnieuw in je leven te komen voor de begeerde "narcistische voeding", je gaapt wanneer ze iets te zeggen hebben en je negeert zonder meer hun bestaan, alsof ze dood zijn.

Uiteindelijk, in zekere zin, sterven ze ook een beetje. Want zonder jouw aandacht, sympathie, schuldgevoel, aanbidding, woede en zonder dat je bang bent, kwijnen ze weg en sterven ze een beetje. Als er niets voor hen is om hun bestaan te bevestigen kunnen ze niet bestaan. Het is niet te zeggen hoe ze het zullen proberen. Ze kunnen in staat zijn om toch een emotionele reactie op te roepen in je. Als je die niet geeft (en dat kan!!!) komen ze er uiteindelijk achter dat de koek op is en gaan ze naar het volgende slachtoffer. Deze fase kan enige tijd duren, want zoals we weten, zal de narcist zijn kostbare bevoorradingsbronnen niet gemakkelijk loslaten.

8) De aanvaarding fase

De volledige aanvaarding van je narcistische partner, als iemand die een echte geestelijke stoornis heeft is de sleutel tot herstel. Zodra je geen illusies meer hebt dat je relatie beter zou kunnen worden "als je maar" ... Als je eenmaal accepteert dat hij echt een narcist is, dan kun jij genezen en alleen dan voel je dat je gegroeid bent met de kennis, die je eerder niet had.

Soms zullen de fases door elkaar heen lopen, maar besef dat je er echt doorheen moet. Niemand verdient het om lang gevangen te blijven in een van de fases ten gevolge van de pijn of ellende van narcistische misleiding. Ga dus vol overgave de fases in, met alle gevoelens van verdriet, woede en aanvaarding. Misschien kun je dan sneller en gemakkelijker door de fases heen bewegen en het leven gaan leven dat je echt wilt en verdient!

U bevindt zich hier: De narcist ontmaskerd | Herstellen van narcistisch misbruik