De narcist ontmaskerd

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken

Hoe gaat een narcist te werk?

Hoe doet de narcist het? Hoe gaat iemand met dergelijk absurd en schadelijk gedrag te werk? Hoe overtuigt hij schijnbaar normale mensen? Hoe word je verliefd op hem? Of zelfs nog verwarrender: waarom blijf je bij hem?

Het verliezen van controle over een ander, is voor een narcist verschrikkelijk. In zijn verwoede pogingen om controle te houden, neemt de narcist zijn toevlucht tot een groot aantal ongelofelijk inventieve strategieën en mechanismen. Een opsomming van een aantal van zijn manieren:

Misbruik van informatie

Vanaf het eerste moment van een ontmoeting is de narcist uit op roof. Hij verzamelt informatie met de bedoeling om later tegen je te gebruiken. Hoe meer hij weet over je hoe beter hij in staat is te dwingen, manipuleren, charmeren, afdwingen of confronteren. De narcist aarzelt niet om misbruik te maken van de informatie die hij verzamelt, ongeacht de intieme aard of de omstandigheden waarin dit wordt verkregen. Dit is een krachtig gereedschap in zijn arsenaal.

Manipulatie

Manipulatie is een integraal en onafscheidelijk deel van de narcistische persoonlijkheidsstoornis. De narcist idealiseert, devalueert vervolgens en ontdoet het slachtoffer van zijn eerste idealisering. Deze abrupte, gewetenloze devaluatie is misbruik. Alle narcisten idealiseren om vervolgens te devalueren. Dit is de kern van narcistisch gedrag. De narcist zuigt uit, liegt, bedriegt, beledigt, verlaagt, negeert, geeft je de stiltebehandeling, controleert etc... Dit alles zijn vormen van manipulatie en mentaal misbruik. De narcist is meester in heimelijke manipulatie. Hij is een verborgen verslaafde. Je moet eigenlijk Leven met een narcist  om getuige te kunnen zijn van het misbruik.

Buitenproportionele reacties.

Een van de favoriete instrumenten van manipulatie in het arsenaal van de narcist is de onevenredigheid van zijn reacties. Hij reageert met opperste woede bij de geringste kleinigheid. Hij straft zwaar. Of hij doet zich voor als verzorgd, charmant en verleidelijk (zelfs oversekst, indien nodig). Deze steeds verschuivende gedragscodes worden door de narcist willekeurig gebruikt. 

Destabiliseren

De handelingen van de narcist zijn onvoorspelbaar, onberekenbaar, inconsistent en irrationeel. Dit dient om bij anderen hun zorgvuldige wereldbeeld te slopen. Ze worden afhankelijk van de volgende twist en draai van de narcist, zijn onverklaarbare grillen, zijn uitbarstingen, ontkenning of glimlachen. Met andere woorden: de narcist zorgt ervoor dat HIJ de enige stabiele entiteit in het leven van anderen is door de rest van hun wereld te verpletteren met zijn schijnbaar krankzinnige gedrag. Hij garandeert zijn aanwezigheid in hun levens door hen te destabiliseren.

Op de lange termijn zal een dergelijke omgeving zelfvertrouwen en eigenwaarde aantasten. Vaak worden de slachtoffers paranoïde of schizofreen en ze worden dan dus nog meer blootgesteld aan kritiek en oordeel. De rollen worden dus omgedraaid: het slachtoffer wordt beschouwd als geestelijke gestoorde en de narcist als de lijdende ziel.

Projecteren

De narcist projecteert zijn gebreken, tekortkomingen, gedragingen enz. op andere mensen om te het hoofd te bieden aan zijn eigen ontoereikendheid en tekortkomingen. Projectie wordt bereikt door schuld, kritiek en bewering. Zodra je jezelf dit realiseert snap je dat iedere kritiek en bewering van de narcist over zichzelf gaat en eigenlijk een openbaring over zichzelf is. Deze kennis kun je gebruiken, bijvoorbeeld wanneer er beschuldigingen van financiële of seksueel laakbaar gedrag zijn, is het waarschijnlijk dat de pester deze daden uitvoerd. Wanneer de narcist je beschuldigt van vreemdgaan, is het waarschijnlijk dat de narcist zelf overspel pleegt. Als de narcist je beschuldigingen uit van "lafheid" of een "negatieve houding" is het de narcist die een lafaard is of een negatieve houding heeft.

De waarheid is: HIJ IS NIET NORMAAL. Maar voelt zich beter als hij kan manipuleren om de last van zijn stoornis en hun gedrag te dragen.

Introjectie

Een ander interessant aspect is 'introjectie'. Een narcist zal elke goede kwaliteit spiegelen die jij hebt. Hij zal vast je voorkeuren, antipathieën en keuzes nabootsen. Door dit te begrijpen, kunnen we inzicht krijgen in hoe hij in eerste instantie sympathiek kan lijken. Dit wordt vaak aangeduid als "mirroring". Als hij deze 'introjectie' uitvoert, assimileert hij met onze plannen, filosofieën, dromen en doelen. Hij bootst jouw woorden en ideeën na. Je denkt dat je de perfecte partner hebt ontmoet. Het duurt alleen nooit lang.

De echte persoon, komt ooit naar voren en dat is de wrede ongeordende, narcist. Je wordt gestraft, meestal na een bijzonder geruststellende tijd samen, hij zal je beledigen, of dreigen de relatie te verbreken. Hij zal je vertellen dat hij het niet meer ziet zitten. Je bent zo veeleisend. Je geeft hem niet wat hij nodig heeft. Je speelt psychologische spelletjes met hem (projectie).

Objectiveren

De meeste mensen hebben de behoefte om te geloven in empathische vaardigheden en een goed hart van anderen. Door mensen te objectiveren valt de narcist de fundamenten van het sociale verdrag aan. Dit is het merkwaardige aspect van de narcist, hij kan een uitstekende imitatie van een volwaardige volwassene worden, maar hij is emotioneel gestoord, of op zijn best, onvolwassen.

Pathologisch liegen

De narcist is een pathologische leugenaar. Liegen kan dwangmatig zijn, al is het geen ziekte of zelfs een afwijking, liegen is een gewoonte in het gedrag. Als deze gewoonte gunstig geweest is in het verleden zal het worden herhaald. Na vele herhalingen zal het de standaard reactie worden. De narcist liegt zelfs zichzelf voor. Ironisch genoeg is hij de eerste die in zijn eigen leugens trapt. Dit is moeilijk te begrijpen en nog moeilijker te verklaren, maar bij een narcist zijn fantasie en realiteit onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is deze rotsvaste overtuiging waardoor veel mensen misleid worden en gaan geloven in zijn eerlijkheid en oprechtheid. In zekere zin is hij ook eerlijk, namelijk eerlijk in het geloven van zijn eigen leugens, maar hij is zich wel degelijk bewust van zijn onoprechtheid!

Uitputting

De narcist zelf heeft nogal rare slaapgewoonten en waag het niet hem daar bij te storen. Een ander gunt hij daarintegen geen moment rust. Ervaringsdeskundige bevestigen dat de narcist zelfs slaap als een vorm van misbruik gebruikt! Zo kan hij je met opzet wakker houden en bewust storen, als je net even 'n minuutje voor jezelf neemt. Juist als je moe bent, puur en alleen om je te verzwakken, om je uit te putten etc. Zodat je geen kracht meer hebt om weerstand te bieden!

Agressie

Een narcist kan gevaarlijk zijn, omdat hij een onvoorspelbaar karakter heeft. Hij wordt agressief als hij de situatie niet onder controle blijkt te hebben en het gaat niet zoals hij had gedacht. Dan gaat de narcist onberekenbaar worden, stalken, agressief, maar doet zichzelf nog het meest voor als het slachtoffer en dat weet hij heel goed naar de buitenwereld over te dragen! Hij verspreidt roddels over mensen (exen) om zichzelf schoon te praten.

Narcistisch misbruik in relaties

Als slachtoffers van narcistisch misbruik voor het eerst leren over narcisme zijn ze allemaal even overweldigd en beseffen ze, dat ze er niet alleen voor staan en dat zij niet gek zijn! Het is alsof ze ontwaken uit een boze droom. Dan beginnen ze hun situatie nader te onderzoeken. Ze beginnen om de waarschuwingssignialen die ze zo lang negeerden te zien.

U bevindt zich hier: De narcist ontmaskerd | Hoe gaat een narcist te werk?