De narcist ontmaskerd

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken

Narcisme in relaties

Narcisten zijn meestal niet in staat tot het behouden van een gezonde relatie. Velen hebben een roerige geschiedenis van relaties en veel emotionele bagage. Zij nemen, ze vragen, ze verwachten. In ruil geven ze heel weinig, behalve mooie woorden.

Uit Amerikaans onderzoek, uitgevoerd aan de universiteit van Georgia, bleek onlangs dat narcisten slecht zijn in relaties. Onderzoekers concludeerden dat narcisten weliswaar charmant en vol zelfvertrouwen overkomen en daardoor snel allerlei mensen aan de haak kunnen slaan, maar tegelijkertijd blijken ze er zelden in te slagen een langdurige relatie op te bouwen. Uit de informatie die de narcisten daar zelf over geven en ook uit de verhalen van hun huidige en voormalige partners, maakte ze op dat narcisten egocentrisch, manipulatief, ontrouw en machtswelustelingen zijn in relaties. De liefdes-stijl van narcisten is dan ook 'game-playing-love': ze willen de baas zijn, houden afstand, gaan vaak vreemd en doen er alles aan om maar niet afhankelijk van hun partner te worden.

Waaraan zou je een type narcistische man kunnen herkennen?

 • Een narcist heeft geen empathie;
 • Een narcist wil niet naar het eigen gedrag kijken;
 • Een narcist heeft geen echte vrienden;
 • Een narcist laat een spoor van gebroken harten achter zich;
 • Een narcist gaat vaak vreemd;
 • Een narcist is jaloers, claimend en bezitterig;
 • Een narcist heeft veel kritiek op anderen;
 • Een narcist klaagt maar ziet het eigen aandeel nooit;
 • Een narcist eist dat jij degene bent die dingen opgeeft;
 • Een narcist zoekt steeds conflicten;
 • Een narcist kan niet alleen zijn;
 • Een narcist is dwingend;
 • Een narcist liegt en bedriegt;
 • Een narcist biedt nooit excuses aan.

Dit zijn slechts enkele van de vele Narcisme kenmerken die je kunt toepassen, om te kijken of je in een relatie met een narcist zit.

Aantrekkingskracht

Narcisten kunnen in eerste instantie overkomen als interessant, maar als relaties langer duren blijkt hun egocentrisme vaak een ernstig obstakel. Een belangrijk kenmerk van narcisten is het onvermogen of onwil om echt rekening te houden met anderen. Niettemin kan de flamboyante verpakking op sommige mensen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenen. De presentatie kan zo overtuigend zijn dat anderen zich aangetrokken voelen – soms tegen beter weten in.

Uiterste van de narcist

De twee grootste angsten die wij mensen hebben in relaties, zijn angsten van verzwelging (verstikking, gecontroleerd worden door iemand anders) en de angst voor afwijzing en overgave. Om het menselijke drama nog groter te maken, zijn onze grootste verlangens; de behoeften aan aansluiting en het tegenovergestelde de behoefte aan ruimte en individualiteit. Dit is de grote kosmische grap! Wat een recept voor problemen! Mensen met een narcistische persoonlijkheid hebben meer van deze problemen dan andere mensen. Zo spelen beide uitersten, het verlangen naar nabijheid en het tegelijkertijd vrezen, een belangrijke rol in het leven van een narcist.

Wreed gedrag

Binnen een relatie kan narcistisch, wreed gedrag ontstaan. De narcistische persoon probeert de ander dwangmatig in de greep te houden, maar vreest tegelijkertijd dat de ander te dichtbij komt en de overhand zal gaan krijgen. Het gaat er dus om die ander zwak, afhankelijk en tot een soort bezit te maken, want zo bevestigt de narcist zijn eigen macht.

Ik hou niet van je

De onuitgesproken boodschap luidt: 'ik hou niet van je', maar die boodschap wordt versluierd om te voorkomen dat de ander weggaat en zal dus nooit met zoveel woorden worden uitgesproken. De bedoeling is de partner continu te frustreren en te voorkomen dat de partner zelfstandig gaat nadenken! Een narcist gebruikt alles om zijn partner te verlammen, door de partner in een positie van onduidelijkheid en onzekerheid te manoeuvreren. Op die manier hoeft hij zich namelijk niet in een echte één-op-één-relatie te begeven, want daarvoor is hij juist bang. Hij houdt de ander op afstand, binnen grenzen die voor hem ongevaarlijk zijn.

Je bent kansloos

Vooral de boodschap "ik hou niet van je", is hard maar is wel wat het is. Ook hard, is het besef dat de ander je altijd op afstand zal houden, omdat het gewoonweg voor een narcist veiliger is. Dit betekent dus; hoe harder je je best doet, hoe meer je investeert, hoe meer liefde je geeft, hoeveel grenzen je ook bereidt bent te verleggen, de afstand wordt alleen maar groter, in plaats van kleiner! Hoe je het ook wendt of keert, een echte liefdesrelatie met een narcist kan niet, bij voorbaat ben je kansloos.

Narcisten en de vicieuze cirkel van relaties

Vanaf het perfecte begin tot de lelijke en pijnlijke einde, is het bijna alsof alle narcisten hetzelfde handelen om een slachtoffer aan de haak te slaan. Ze hebben een vicieuze cirkel van relaties. Het patroon is altijd hetzelfde namelijk;

 1. De narcist zoekt een gevoelige vrouw op
 2. De narcist zet die vrouw op een voetstuk en overspoelt haar met liefde en attenties
 3. De narcist krijgt het voor elkaar, de vrouw valt voor hem
 4. Na een tijdje, komt zijn ware aard naar boven. Meestal ben je dan al gebonden
 5. De toen lieve, attente, charmante, zorgzame man is voorgoed verleden tijd
 6. Vanaf dat moment sluipt het echte gedrag en zijn ware aard erin, het wordt van kwaad tot erger
 7. Na een heftig conflict speelt ie weer even de man hoe hij zich destijds ook voordeed, veelal aangedikt met een berg drama en een hoop spijtbetuigingen
 8. De vrouw zwicht weer
 9. Het gaat een paar dagen goed
 10. Weer een conflict of vernedering

De rest van de relatie is een aaneenschakeling en herhaling van punt 7 tot 10.

Van de vrouw blijft niets meer over, die wordt een angstig klein afhankelijk vogeltje wat inmiddels verslaafd is geraakt aan punt 7 en daardoor denkt en hoopt dat punt 1, 2 en 3 weer terugkomen. Dit is geloven en hopen op een illusie.

Als je deze dynamiek sterk in je relatie ziet, dan heb je zeer waarschijnlijk te maken met een narcist.

U bevindt zich hier: De narcist ontmaskerd | Narcisme in relaties