De narcist ontmaskerd

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken

Narcisme voor dummies

Deze website is geschreven door een 'dummie', voor andere 'dummies' die niets van narcisten begrijpen. Dat kan ook niet, want 'normale' mensen hebben een andere hersenstructuur. Je kunt wel jezelf beschermen door kennis op te doen over de symptomen waarbij het gaat over het hele spectrum van narcisme, waaronder psychopathie. 

Mijn doel is om een bijdrage te leveren aan de bekendheid van het begrip narcisme. Ik ben geen expert in deze aandoening. Het is slechts mijn bedoeling om een zekere mate van inzicht te bieden aan degenen, die er van dichtbij mee geconfronteerd worden.
 
Als schrijver, wil ik mijn vermogen gebruiken om de dingen op een manier te beschrijven die duidelijk en zinvol is voor iedereen. Deze publicaties zijn niet bedoeld als professioneel advies van welke aard ook. Dit zijn slechts de opmerkingen en redenering van iemand die een lange ervaring met narcisten heeft en weet dat anderen ook deze ervaring hebben.
 
De verklaring waarom ik als 'dummie' gekwalificeerd ben om deze website te schrijven ligt in mijn levenslange ervaring;
  1. In mijn jeugd ondervond ik aan den lijve de destructieve invloed van narcisme op de gezinssituatie;
  2. Later kwam ik in aanraking met buitensporig narcisme in opleidingen, op het werk en in de liefde;
  3. Ongemerkt raakte ik steeds verwikkeld in allerlei soorten relaties met narcisten;
  4. Tot het moment dat een romantische relatie me bijna het leven kostte... 
Ik denk dat iedereen in de wereld de gevolgen moet weten van het aangaan van een relatie met een narcist!
 
Toen ik zelf voor het eerst iets las over narcisme en meer leerde over de narcistische persoonlijkheidsstoornis was ik verontwaardigd. Hoe kan het, dat ik dit niet wist? Het is zo wijd verspreid in onze samenleving. Iemand met deze stoornis veroorzaakt zo veel pijn in het leven van iedereen om zich heen. Ik kon gewoon niet geloven dat het niet bekender was. Alsof het niets uitmaakt, of niet ernstig genoeg is om tegen te waarschuwen!
 
Ik vraag me nu af wat er gebeurd zou zijn als ik zelf het bestaan van narcisme nog niet had ontdekt. Wat, als ik nog steeds een relatie had met de narcist die bijna mijn leven kostte? Wat, als ik als volwassen kind van een narcistische ouder, NPS nog steeds niet zou begrijpen?
Wat als ik me nooit had gerealiseerd wat de eigenschappen en de tactiek van een narcist zijn?
 
Ik had dan nooit bedacht dat ik grenzen kan stellen, of dat ik dat zelfs moet doen, om mezelf te beschermen. Tja, dan zou je me nu waarschijnlijk ergens als een zielig hoopje mens terug vinden en zou ik mezelf de schuld geven, voor alles wat er ooit is misgegaan in mijn leven...
 
Mijn persoonlijke verhaal zal ik je verder besparen, maar ik kan je vertellen dat ik de invloed van destructief narcisme goed ken. Pas toen ik voor het eerst iets over de narcistische stoornis las, viel alles op zijn plaats. Doordat ik inmiddels een grondige kennis over narcisme heb opgedaan, heb ik de destructiviteit van narcisme in mijn leven - en dat van anderen - kunnen stoppen.
 
Op de website www.info.nu publiceerde ik eerder een special over kwaadaardig narcisme
 
Mijn hart huilt als ik denk aan al die mensen, die hierop hebben gereageerd. De echtgenoten, de broers en zussen, de vrienden en de kinderen, ze hebben allemaal op de een of andere manier geleden omdat ze verbonden waren aan iemand met extreem narcistische kenmerken.
 
En wat te denken van de mishandelde vrouwen die eindelijk de moed hebben om in therapie te gaan. Zullen ze ooit in staat zijn om zichzelf te vergeven van alle schuld en schaamte als de therapeut niet in staat is om de narcistische stoornis van hun man te identificeren?
 
Mijn ervaring is in ieder geval wel dat het van groot belang is voor de omgeving om het inzicht te krijgen dat ze te maken hebben met iemand met een stoornis. Het helpt te begrijpen van wat er mis is met die ander. Namelijk dat de hele persoonlijkheid van de narcist een grote leugen is!
 
Er is mij inmiddels veel bekend over de verschijningsvormen, de dynamiek en de destructieve gevolgen van buitensporig narcisme. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze dynamiek steeds hetzelfde is, of het nu in de privésfeer, op het werk of in de politiek is. Gelukkig kan iedereen deze kennis en het inzicht in destructief narcisme verwerven en zich er zo tegen wapenen!
 
Ik ben zelf het levende bewijs dat er hoop is na narcistisch misbruik!
 
Beschouw deze site als een "work in progress", met andere woorden, kom regelmatig terug om te lezen!
U bevindt zich hier: De narcist ontmaskerd | Narcisme