De narcist ontmaskerd

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken

Narcistisch misbruik

Leven met een narcist is pijnlijk en verwarrend. Vaak blijft het niet alleen bij de pijnlijke situaties met verbaal geweld. De psychische mishandeling is slechts een onderdeel van een grotere en meer ernstige situatie bij narcisme en relaties. Het lijkt subtiel maar het heeft grote gevolgen als je partner je onthoudt van zaken die we nodig hebben zoals genegenheid, seks, geld, of het contact met vrienden en familie.

De narcistische relatie

Vragen die je kunt stellen om te bepalen of je in een relatie zit met narcistisch misbruik.

 • Voel je je voortdurend uitgeput?
 • Heb je problemen met slapen?
 • Worstel je met gevoelens over dat problemen in de relatie jouw schuld zijn?
 • Ben je vaak bang, in wat voor stemming je partner zou kunnen zijn als hij thuis komt?
 • Vraag je je wel eens af of je partner je de volledige waarheid vertelt?
 • Heb je het gevoel alsof je partner belangrijker is dan jij bent?
 • Heb je het gevoel alsof op je tenen loopt bij je partner?
 • Lijkt het alsof zijn persoonlijkheid in no-time kan veranderen? Zo kan hij schijnbaar gelukkig zijn en enkele minuten later is hij nors, boos, onrustig, of depressief?
 • Heb je ooit de "stille behandeling" gekregen door je partner? (Je zult weten wat ik bedoel als het zo is.)
 • Heb je toestemming van je partner nodig om iets te doen?
 • Heb je weinig of geen toegang tot financiële rekeningen?
 • Heb je wel eens suïcidale gedachten?
 • Heb je het gevoel zelden iets gedaan te krijgen wat in je behoeften voldoet in deze relatie, of dat je behoeften altijd het laatst komen?
 • Heb je het gevoel alsof je partner je behandelt alsof hij niet je gelijke is?
 • Heb je het gevoel alsof je leven een leugen is - dat de buitenwereld je op een manier ziet, terwijl je innerlijke werkelijkheid iets heel anders is.
 • Weet je niet meer wie je echt bent?

Dus in plaats van de vraag te stellen: "Ja, maar is hij ECHT een narcist?" Stel ik consequent de vraag: 'Voel je jezelf gezond in deze relatie? Als je jezelf herkent in veel van bovenstaande, word je je misschien bewust van het feit dat je eigen relatie ook narcistisch is. Jezelf losmaken uit de greep van een narcist die je gevangen wil houden is op zijn best ingewikkeld. Je kan hem wel of niet willen verlaten, maar door het tenminste te erkennen en te begrijpen, kun je betere beslissingen nemen en keuzes maken over je toekomst.

Verschillende vormen van geweld

In de literatuur vind je veel over fysiek geweld. Er is weinig aandacht voor het psychische geweld, wat zo kenmerkend is voor narcistische misleiding. Psychisch of mentaal geweld kan minstens zo schadelijk zijn voor de slachtoffers. Er zijn veel verschillende vormen van psychisch geweld en diverse manieren waarop het narcistisch misbruik wordt toegepast binnen een relatie. Er zijn veel mogelijkheden om de verschillende vormen van psychisch geweld onder te verdelen.

Sociale isolatie

Een vorm van mentaal misbruik is sociale isolatie. Hierbij heeft de geweldpleger de bedoeling om de partner haar sociale netwerk kapot te maken of te verstoren. Hij wil haar totaal afhankelijk maken op alle gebieden. Hij wil dat zij voor zowel informatie, sociale interactie en financiële bronnen afhankelijk is van hem.

Verbaal geweld

Verbaal misbruik of verbaal geweld is het gebruik van taal om de ander te manipuleren, belachelijk te maken, minderwaardig doen voelen,… Het bestaat uit kritiek geven, schuld geven, belachelijk maken, plagen, pesten, schelden, ….

Financieel geweld

Ook financieel geweld kent vele vormen. Het gaat om de bewegingsvrijheid van het slachtoffer, die wordt ingeperkt met financiële middelen. Zoals daar zijn niet mogen gaan werken, geen overzicht of controle mogen hebben over de rekeningen, altijd verantwoording moeten afleggen voor aankopen enz.

Geweld naar de kinderen toe

Hiermee bedoelen we de dat de dader het slachtoffer wilt kwetsen door zijn, haar of hun kinderen verbaal, emotioneel, seksueel of fysiek te mishandelen.

Mannelijke privileges

Het gebruik maken van het mannelijk privilege daaronder verstaat men een strikte indeling van rollen volgens geslacht. De vrouw moet het huishouden doen en wordt gezien als een bediende van de man. Hij verwacht dan ook volledige gehoorzaamheid en vindt het normaal dat de vrouw geen zeggenschap heeft bij het maken van belangrijke (financiële) beslissingen.

Fysiek geweld tussen partners

Niet alle personen die lijden aan narcisme gebruiken fysiek geweld, maar het is een belangrijke indicator dat je in een ongezonde relatie zit. De fysieke mishandeling wordt zelfs niet eens altijd door de narcist gepleegd. Het is normaal om heel boos te worden op iemand die manipuleert en kleineert. Het is zelfs normaal na jaren van deze mishandeling dat je ze wil schaden of zelfs dood wensen. Dit is natuurlijk zeer ernstig en het snel krijgen van de juiste hulp en ondersteuning is dan heel belangrijk.

Emotioneel geweld

 • negeren van de gevoelens van het slachtoffer
 • manipulatie
 • intimidatie
 • geweld t.o.v. bezittingen
 • bedreigingen
 • (seksuele) controle

Slachtoffer van narcistische misleiding

Je zult merken dat je bent veranderd in de loop van de relatie met een narcist. Je lijkt volledig verwijderd te zijn van de vrouw die je was toen je hem leerde kennen. Het kan zijn dat je zacht, lief en kwetsbaar was en dat je nu wantrouwend, gehard en bitter bent geworden. En van levenslustig, open en ontvankelijk naar achterdochtig en onrustig. En van een zelfbewust en zelfverzekerd iemand naar iemand vol twijfel en onzekerheden. Het duurt even, om dit beschadigde deel van jezelf weer terug te vinden, maar na een tijdje vind je je oude zelf weer! Hoe je dat doet, lees je in: Herstellen van narcistisch misbruik

Het kwaadaardige optimisme van het slachtoffer

Helaas kunnen slachtoffers ook vervallen in een destructieve dans van rationalisatie en rechtvaardiging van het gedrag van hun partner. "Als hij maar hard genoeg zou proberen", "Als hij echt beter zou willen worden", "Als we maar de juiste therapie zouden vinden", "Als zijn verdedigingen maar weg zouden zijn". "Er moet iets moois en waardigs onder deze afschuwelijke façade zitten", "niemand kan zo kwaadaardig en destructief zijn, hij moet het anders bedoeld hebben".

Dit is wat ik noem "kwaadaardig optimisme". Gewoon weigeren te geloven dat sommige mensen niet veranderen, sommige stoornissen ongeneeslijk en sommige acties onvermijdelijk zijn. Ze zijn misleid door hun eigen dringende behoefte aan het geloof in de uiteindelijke overwinning van het goede over het kwade. Het leven lijkt anders zo zinloos, zo onrechtvaardig en zo willekeurig...

Het is een val

Velen zijn helemaal uitgeblust in relaties met narcisten omdat ze in het begin een façade lieten zien. Velen dachten dat ze hun soulmate hadden gevonden; de perfecte partner; die ene speciale persoon uit het universum. Het is niet verwonderlijk dat je op zo iemand verliefd kunt worden! Later, meestal nadat een verbinding zoals het huwelijk is aangegaan, of nadat er kinderen zijn geboren, van baan veranderd zijn, of na andere grote levensveranderingen, laat de narcist een totaal andere kant zien. De persoon die eerst perfect was, wordt nu gauw boos, vernederend, eisend en meedogenloos kritisch. Als er alcohol of drugs aan te pas komen, neemt het misbruik meestal nog meer toe. Van iemand waar we diepe gevoelens voor hebben, zijn deze acties erg wreed.

Wat te doen?

Ondanks alles kunnen we nog steeds sterke gevoelens van liefde hebben die ons naar deze persoon toetrekt. Omgaan met deze situatie is gecompliceerd en mensen vragen zich af: "Wat moet ik doen nu ik weet dat ik met een narcist te maken heb?" Sommige mensen moeten zorgvuldig nadenken over belangrijke waarden, beloften en verplichtingen. Een misbruikende relatie is een zeer kwetsende situatie en belangrijke beslissingen moeten onder ogen worden gezien en daarna worden opgelost.

Lastige gevoelens

Op een gegeven moment realiseren velen van ons zich dat deze situatie moet veranderen, maar de gevoelens laten je niet los. Hoe kun je de liefde, die je naar de narcist toetrekt, overwinnen? Hoewel je deze gevoelens niet als een knop om kunt zetten, kun je wel leren te begrijpen waar deze gevoelens vandaan komen. Het lastige deel is dat onze geest deze gevoelens heeft gecreëerd, zodat we gemotiveerd zijn om in een relatie te blijven die onze emotionele behoeften niet kan vervullen. Deze zelfde gevoelens kunnen ervoor zorgen dat we opgesloten worden in een ongezonde relatie. Het is net een val, die we moeten leren begrijpen om eruit te komen.

Kinderen

Wanneer er kinderen bij betrokken zijn is het zeker ingewikkeld. Voor veel mensen, lijkt het hebben van een partner veiliger dan alleen te zijn in de grote, wijde wereld. Als gevolg hiervan kun je het gevoel hebben dat je bent vastgelopen in de situatie. Echter, zoals je leert over de verwoestende gevolgen die een narcist kan hebben op de mensen om hem heen, is het belangrijk dat je het effect dat hij ook op de kinderen kan hebben, begrijpt. Wil je hen leren dat dit vernietigende en onrechtmatige gedrag normaal is? Of zou je alles doen wat in je macht ligt om hen te helpen voorkomen dat ze slachtoffer worden? Heb je aandacht besteed aan alle mogelijke opties voor je toekomst? Of zul je het opgeven en nog steeds de narcist de controle over je leven geven?

Keuzes

Onthoud een ding... Het draait allemaal om keuzes! Niemand kan je iets laten doen wat je niet wilt doen. Niemand kan je houding bepalen, tenzij jij ze het toelaat. Beslissen om verder te gaan of te blijven en het slachtoffer van een narcist te zijn, is afhankelijk van je eigen omstandigheden. Je bent niemand een verklaring schuldig, maar je bent jezelf en je kinderen wel een goed leven verschuldigd.

U bevindt zich hier: De narcist ontmaskerd | Narcistisch misbruik