De narcist ontmaskerd

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken

10 tips voor omstanders narcistische relaties

De ervaring is zo schadelijk, dat het geen relatie is waar je als slachtoffer zomaar van los komt. Er is namelijk veel meer aan de hand, dan alleen een slechte relatie.

Familie en je vrienden hebben vaak geen idee hoe traumatisch een relatie met een narcist kan zijn. De ervaring is zo schadelijk, dat het geen relatie is waar je als slachtoffer zomaar van los komt. Er is namelijk veel meer aan de hand, dan alleen een slechte relatie.

Omstanders zouden goed geïnformeerd moeten worden over narcisme, om te kunnen zien hoe narcisten vaak wegkomen met hun misdaden en om te begrijpen hoe slachtoffers worden geïsoleerd en van al hun fundamenten en stabiliteit worden ontdaan. Alleen zo kunnen zij steun en bescherming bieden.

Tien tips voor omstanders van narcisme in relaties:

Tip 1 – Allereerst: onderschat niet hoe gevaarlijk, manipulatief en samenzwerend een narcist kan zijn.

Te vaak verwarren mensen narcisten met een gewoon iemand die een wat opgeblazen ego heeft. Een echte narcist is wreed, onbegrijpelijk en kan ernstige emotionele en fysieke schade veroorzaken.

Tip 2 - Accepteer dat je het niet kunt begrijpen:

Narcisten zijn psychologische terroristen en criminelen die opzettelijk anderen schade toebrengen door hen te misleiden. De meeste mensen kunnen zoiets niet begrijpen, tenzij ze het zelf hebben ervaren. Slechts ervaringsdeskundigen begrijpen wat het is, om door verborgen, geheim misbruik en door zorgvuldig uitgekiende tactieken, je geestelijke en lichamelijke gezondheid of zelfs bijna het leven te verliezen.

Tip 3 – Zeg geen domme dingen:

Overlevenden van narcistische relaties hebben vaak te maken met schok en trauma. Iedereen die hen zegt het maar snel vergeten, weet niet wat hij zegt. Vaak is er sprake van verlies van werk, geld, kinderen, familie, vrienden, van alles. Dat is de rede waarom het geen goed idee is om ongevoelige zinnen te gebruiken als "vergeet het" of "laat het los...", want een slachtoffer van een narcist probeert niet alleen om het verliezen van een partner te accepteren, vaak heeft het slachtoffer ook te verwerken dat een deel van haar leven is vernietigd!

Tip 4 -Geef het slachtoffer nooit het gevoel verantwoordelijk te zijn voor het misbruik:

Helaas zullen de meeste omstanders niet beseffen dat het geheime narcistische misbruik waar slachtoffers aan worden blootgesteld tijdens de relatie, veel meer is dan een wat lastige man met een moeilijk karakter. Het slachtoffer wordt misbruikt op zielsniveau, vergelijkbaar met een krijgsgevangene, een slachtoffer van verkrachting, een gijzeling; waarschijnlijk kunnen ze niet eens adequaat beschrijven wat ze hebben meegemaakt. In veel gevallen hebben zij een groot deel van het misbruik geblokkeerd of geminimaliseerd; dat is typisch voor mensen in een zeer gevaarlijke situatie en een onderdeel van hun pogingen om te overleven.

Tip 5 - Geef slachtoffers zelfvertrouwen, ze zijn niet zwak of dom!

Narcisten voelen zich aangetrokken tot sterke, competente, zelfvoorzienende vrouwen met een sterk gevoel van morele verantwoordelijkheid. Het laatste wat een narcist wil, is iemand die behoeftig is of iemand geen nut voor hem zou kunnen hebben - hij heeft een "trofee" nodig. Plus, hoe meer zelfvoorzienend en vol vertrouwen het slachtoffer is, hoe meer de narcist ervan zal kunnen profiteren.

Tip 6 – Doe geen poging om het slachtoffer te laten kiezen tussen jou en de narcist

Het heeft ook geen zin om boos te worden, omdat ze niet meteen uit de relatie vertrekken of terug gaan. Het wegvallen van jouw steun is precies wat narcisten willen – zo krijgen ze steeds meer totale controle over hun slachtoffer en raakt het slachtoffer nog meer geïsoleerd en afhankelijk van de narcist.

Tip 7 - Verwacht niet dat het slachtoffer snel haar "oude zelf" weer zal zijn na het verlaten van de narcist.

Hoe langer een persoon betrokken is geweest bij een narcist, hoe meer schade is toegebracht aan het zelfvertrouwen, het gevoel van eigenwaarde en zelfs de perceptie van de werkelijkheid, bij die persoon. Ze zullen niet snel herstellen, en soms zelfs nooit.

Tip 8 - Geloof niets van wat de narcist je vertelt:

De narcist zal proberen om het slachtoffer in diskrediet te brengen, haar gek te noemen en doen alsof hij zelf het slachtoffer is. Je kunt bijna garanderen dat wat de narcist zegt precies het tegenovergestelde van de waarheid is. Als hij zegt dat het slachtoffer ontrouw was; was hij waarschijnlijk aan het bedriegen. Vergeet niet dat de narcist een geweldige acteur is, en zijn hele leven lang niets anders doet dan de situatie in zijn voordeel te manipuleren.

Tip 9 - Toon de narcist geen sympathie

Er is geen reden om medelijden te voelen voor de narcist. Als hij ziet dat je sympathie voor hem hebt, zal hij je nog meer bespelen. Een van de andere tactieken die vaak door een narcist gebruikt worden, is om andere mensen te gebruiken als pionnen in zijn pogingen om zijn slachtoffer te controleren.

Tip 10 - Wees niet te kritisch over de narcist tegen het slachtoffer:

Herinner jezelf eraan dat het slachtoffer 'in de ban van de narcist' is/was door manipulatie. Je wilt niet dat het slachtoffer het gevoel krijgt de narcist te moeten verdedigen of je niet meer in vertrouwen kan nemen.